Više para za oporavak najstarijih

Bez autora
Feb 19 2013

Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Srbije izdvojiće ove godine 302,4 miliona dinara za rehabilitaciju penzionera u specijalnim bolnicama. Procenjuje se da će o trošku fonda bolničko lečenje u banjama moći da iskoristi oko 10.260 penzionera što je za oko 1.000 više nego prošle godine.Od 302,4 miliona – 277,5 biće izdvojeno za rehabilitaciju penzionera Fonda zaposlenih, oko 22,1 za samostalce, a 2,8 miliona dinara za poljoprivrednike. Sredstva se raspoređuju po filijalama fonda srazmerno broju korisnika penzija.

Više para za oporavak najstarijihFond penzijskog i invalidskog osiguranja Srbije izdvojiće ove godine 302,4 miliona dinara za rehabilitaciju penzionera u specijalnim bolnicama.

Procenjuje se da će o trošku fonda bolničko lečenje u banjama moći da iskoristi oko 10.260 penzionera što je za oko 1.000 više nego prošle godine, rekao je juče na sednici Upravnog odbora Ivan Mimić, finansijski direktor tog fonda.

Od 302,4 miliona – 277,5 biće izdvojeno za rehabilitaciju penzionera Fonda zaposlenih, oko 22,1 za samostalce, a 2,8 miliona dinara za poljoprivrednike. Sredstva se raspoređuju po filijalama fonda srazmerno broju korisnika penzija.

Fond, podseća Mimić, snosi troškove rehabilitacije u celini prema ceni bolničkog dana uvećanoj za 15 odsto kako bi tokom cele godine cena bila nepromenjena za one koji ostvare pravo na besplatno lečenje.

S obzirom na to da su RH centri od ove godine izjednačili cenovnike za penzionere i ostale goste, Fond je uspeo da taj problem reši tako što je dogovoreno da će za oporavak penzionera važiti cene zaključno s 31.12 prošle godine. Dakle, bolnički dan će koštati isto kao 2012. godine. Jedino na ovaj način više od 10.000 penzionera može da se odmori i leči, objasnio je Mimić.

Oglas o tome ko ima pravo i pod kojim uslovima na besplatnu rehabilitaciju, odnosno do kog iznosa penzije će penzioneri imati pravo da konkurišu, biće objavljen početkom marta, objasnio je on.

S obzirom na to da penzijski fond ima sve više poteškoća da objasni penzionerima koji sa dobijanjem konačnog rešenja o penzijama imaju nižu penziju od one koju su primali po osnovu privremenog rešenja, na UO se postavilo pitanje kako izbeći ubuduće taj problem.

Tim pre što je skoro 90 odsto rešenja privremeno.

Problem je, objasnio je Zoran Josipović, zamenik direktora PIO fonda, u tome što u obračun za penziju ulazi i poslednja godina radnog staža za koju podaci o obračunu prosečne zarade stižu kasnije, zbog čega se penzionerima izda prvo privremeno rešenje.

– Kada posle godinu ili dve penzioner dobije konačno rešenje s iznosom penzije, koji je manji od penzije koju je do tada primao, zato što mu je prosek zarada u poslednjoj godini bio manji, većina ne razume zašto je oštećena, objasnio je Josipović.

Ovo je karakteristično u poslednjih 10 godina kada je privreda u recesiji i većina firmi ima vrlo mala primanja ili su radnici na minimalcu. Sve to umanjuje konačan iznos penzije. U svakom tom slučaju penzioner koji je, dakle, ne znajući, primao po osnovu privremenog rešenja veću penziju, PIO fondu mora da vrati sve preplaćene penzije.

Mimić kaže da su ovde oštećeni upravo najsiromašniji penzioneri, a da oni koji su celog radnog veka imali visoka primanja tu razliku neće ni osetiti. Rešenje ovog problema je, kako se čulo na UO, da se prilikom naredne izmene Zakona o penzijama ozbiljnije ukaže na ovaj propust.

U tom slučaju penzionerima ne bi se izdavala dupla rešenja, već bi se u 99 odsto slučajeva dobijala konačna rešenja, a efikasnost rada službi PIO koje izdaju rešenja u roku bi bila veća od 90 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik